Arktinen retkikunta vie ilmastonmuutoksen polttopisteeseen TV5:lla ja discovery+-palvelussa

21 joulukuuta 2022 - Viimeksi päivitetty 21 maaliskuuta 2023

Kuusi tunnettua suomalaista kohtaa uutuussarjassa ilmastonmuutoksen vaikutukset ja valjastaa näkyvyytensä tärkeän sanoman levittämiseen.

Warner Bros. Discoveryn alkuvuosi 2023 käynnistyy painavalla asialla aiheesta, joka koskettaa meitä jokaista. Uusi kotimainen tuotanto Arktinen retkikunta on kuuden suomalaisen vaikuttajan ja julkisuudesta tutun ihmisen löytöretki Grönlantiin, ilmastonmuutoksen polttopisteeseen.

Retkikunnan jäsenet ovat Roni Back, Ina Mikkola, Sauli Koskinen, Kaisa Mäkäräinen, Katja Ståhl ja Markku ”Mato” Valtonen. Johtajana toimii Patrick ”Pata” Degerman, joka on viimeisen 25 vuoden ajan luotsannut useita retkikuntia ympäri maailmaa. Patan lisäksi matkan tukena on ammattilaisryhmä: retkikunnan varajohtaja Tommi Juusela, turvallisuusvastaava Sami Sallinen, kiipeilyvastaava Rauno Arasola sekä lääkäri Robert Bergholm.

Suomesta käsin katsottuna ilmastonmuutos on arjessamme niin hidasta, että sitä on vaikeaa nähdä ja käsittää. Paikka, jossa vaikutukset konkretisoituvat parhaiten, on arktinen Grönlanti. Siellä sijaitsevat maailman nopeiten liikkuvat jäätiköt, jotka sulavat vauhdilla kuumana hohkaavan auringon alla.

Tämä pysäyttävä näky odottaa retkikuntaa perillä arktisessa erämaassa. Selviytyäkseen heidän on luotettava toisiinsa ja kohdattava omat pelkonsa. Avaimet onnistumiseen ovat hyvä valmistautuminen, sitkeä harjoittelu ja tehokas tiimityö - mutta riittävätkö ne tuomaan retkikunnan suunnitellusti perusleiriin ja sieltä takaisin? Arktisessa erämaassa jokainen askel voi johtaa kuolemaan. Lumivyöryjen vaara, liikkuvan jäätikön petolliset railot ja jääkarhujen uhka ovat jatkuvasti läsnä. Entä mitä tapahtuu, kun sää pistää kaikki suunnitelmat uusiksi?

Arktinen retkikunta ei ole vain jännittävä tv-sarja: ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset kulkevat vahvasti mukana läpi kauden. Osalla retkikuntalaisista on aiheesta jo paljonkin tietoa, toiset haluavat palavasti oppia lisää. Yhteistä jokaiselle on vakaa usko siihen, että viihteen keinoin on mahdollista vaikuttaa ja koota ihmiset tärkeän sanoman äärelle. Vakavan aiheen rinnalla kytee vahva kipinä: toivoa on yhä!

Sarjan Warner Bros. Discoverylle on tuottanut Fremantle Finland.

Arktinen retkikunta
TV5 ja discovery+
keskiviikkoisin 18.1. alkaen

 

Roni Back

Roni on sisällöntuottaja ja sosiaalisen median vastuullinen vaikuttaja, jonka ajankohtaiset videot puhuttelevat seuraajia laidasta laitaan. Hän on ylivoimaisesti Suomen katsotuin tubettaja, jolla on yli 600 000 Youtube-seuraajaa. Roni on nähty useissa eri tv-ohjelmissa, ja hänen oma elämänkerrallinen kirja julkaistiin syksyllä 2022. Arktisessa retkikunnassa Ronilla on vastuurooli karhuaitavastaavana.

Ina Mikkola

Ina on rohkea toimittaja, ohjaaja ja vallankumoustaistelija. Seikkailunhaluinen ja matkustamista rakastava Ina on tuttu muun muassa useista tv-ohjelmista sekä kirjoistaan Runkkarin käsikirja ja Valtakirjani. Vuonna 2022 päivänvalon sai myös Inan ensimmäinen seurantadokumentti Syvään päätyyn. Arktisessa retkikunnassa Ina toimii vegaanikonsulttina retkikunnan muonituksessa.

Sauli Koskinen

Sauli on somevaikuttaja ja mediapersoona, joka hurmasi kansan ja nousi julkisuuteen voitettuaan Big Brotherin vuonna 2007. Nykyisin Sauli opiskelee eräoppaaksi. Liikunta on ollut aina lähellä Saulin sydäntä, ja hän toimiikin aktiivisesti myös personal trainerina ja liikunnanohjaajana. Myös Sauli on nähty aiemmin useissa eri tv-tuotannoissa. Arktisessa retkikunnassa Saulilla on vastuurooli osana tiedustelupartiota.

Kaisa Mäkäräinen

Kaisa on entinen huippu-urheilun ammattilainen, joka on ampumahiihdosta eläkkeelle jäätyään tehnyt vahvasti töitä lajipiireissä mm. valmentajana sekä Ylen Urheilustudion asiantuntijana. Kesällä 2022 hänet nimettiin urheilijoiden edustajaksi kansainväliseen ampumahiihtoliittoon. Sisustamisesta, puutarhanlaitosta ja erityisesti neulomisesta pitävä Kaisa on hiihtouransa jälkeen voittanut lukuisia kilpailuja myös juoksun saralla. Ympäröivän jääkarhuvaaran vuoksi Kaisan vastuurooli Arktisessa retkikunnassa on asevastaava.

Katja Ståhl

Katja on median monitoimi-ihminen, pitkän linjan toimittaja ja äiti. Katjan mittavaan uraan on mahtunut lähes vuosikymmen suosittuna radioäänenä sekä lukuisia tv-esiintymisiä. Tällä hetkellä Katja juontaa television suosituinta musiikkiviihdeohjelmaa Elämäni biisi. Lisäksi hän kirjoittaa kolumneja ja Kavioliitossa -blogia eläimistään ja elämästään hevoshulluna. Arktisessa retkikunnassa Katjan vastuualueella on jääkarhuaidan oikeaoppinen pystytys ja viritys.

Markku ”Mato” Valtonen

Luovuuden asiamies Mato on ehtinyt elämässään paljon. Hänet tunnetaan erityisesti Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeiden johtohahmona. Viimeisen yli 20 vuoden ajan hän on kiertänyt Suomea ammatipuhujana, ja lisäksi Mato on kirjoittanut lukuisia kirjoja. Mato on jo vuosien ajan puhunut aktiivisesti ilmastonmuutoksesta ja luontoarvoista sekä kirjoittanut aiheesta lastenkirjan.

Retkikunnan johtaja
Patrick "Pata" Degerman

Pata on löytöretkeilijä yli 25 vuoden vankalla kokemuksella. Hänen missionsa on tavoittaa ja inspiroida 100 miljoonaa ihmistä ilmastotekoihin vuoden 2026 loppuun mennessä. Pata on järjestänyt ja johtanut retkikuntia maailman kolkkiin arktisilta alueilta Etelämantereelle ja Himalajalta Amazonin sademetsiin ja kiivennyt yli 200 huippua maailman haastavimmissa olosuhteissa.

Yhteyshenkilöt

Jenni Kokkonen

Communications & PR Manager, Warner Bros. Discovery